Bu aralar Türkiye’de revaçta olan öğrenci değişim programından yani Erasmus’tan bahsedeceğiz. Erasmus+ öğrenci değişim programının ne olduğundan bahsetmeden önce hatırlatmak isterim ki bu programa yalnızca öğrenci olanlar değil, mezun olan kişiler de başvurabiliyor.
Peki, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı Nedir?
Erasmus, üniversite öğrencilerinin devlet desteği alarak ya da almadan 1 veya 2 yarıyıl dönemini bulundukları ülkeden başka bir Avrupa ülkesinde okumalarını sağlayan bir değişim programıdır. Bunun yanında Erasmus öğrencilere mükemmel bir kültür etkileşimi ve dil edinimi sağlıyor. Her gün karşılaşacağınız uluslararası insanlar sayesinde yepyeni hayatların ve yaşantıların içinde yepyeni kazanımlar elde edeceksiniz.
Erasmus+ Programına Katılabilmek İçin Ne Yapmalıyım?
Yapmanız gereken ilk şey karar vermektir. Çünkü Erasmus öğrenci değişim programı, katıldığınız taktirde sizi aileniz ve arkadaşlarınızın yanından çok uzak bir yere, bir Avrupa ülkesinde okumanıza olanak tanıyacaktır. Eğer kararınızı çoktan verdiyseniz kalem ve kağıtları hazırlayın.
Üniversite öğrencisisiniz ve not ortalamanız okulunuzun belirlediği sınırın üzerinde. Aman dikkat Erasmus sınav başvuru tarihini kaçırma. Sınava başvurunu yaptın ve her okulda farklılık gösteren Erasmus sınavına girdin. İngilizce seviyeni belirleyen bu sınav senin programa katılıp katılamayacağın hakkında kesin bir bilgi vermemektedir çünkü erasmus dil sınavından alacağın puan ve okul tüm dönemlerin ortalaması birlikte hesaplanıp senin erasmus puanın ortaya çıkıyor. Bu puan senin kendi fakültendeki diğer erasmus sınavına giren öğrencilerle yarışacağın puan.
Sınav sonucunu aldın ve sıralamada yerini korudun artık yolu yarıladın. Okulundaki hali hazırda var olan ikili anlaşmalardan yurt dışında bir okul seçip artık ders denkliği gibi konularla ilgilenme vakti, bu konu en bunaltıcı ve yorucu konulardan biri olabilir ama bu işlemin erasmus programı sırasında öğrencilere çok büyük kolaylık sağladığı görülmüştür.
Ders listeniz oluşturuldu ve karşı kuruma gönderildi artık beklemeniz gereken bir kabul mektubu var. Kabul mektubu beklenirken öğrencilerin yapması gereken işlemler; pasaport çıkartmak, seyahat sağlık sigortası yaptırtmak, anlaşmalı bankadan Euro hesabı açtırtmak, vize başvurusunda bulunmak(kabul mektubu geldikten sonra)
Erasmus Programı Hibeleri
Bahsedilmesi gereken bir diğer konu Ulusal Ajans’ın hibe politikası. Ulusal Ajans her sene ülkeler için belirlediği meblağlar doğrultusunda öğrencilere erasmus sürecinde hibe sağlamaktadır. Bu hibeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterip 3 ayrı kategoride birbirinden ayrılır. Bu kategorilere okulların erasmus departman sayfalarından rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 3. Derece ülkelere aylık 300 euro öğrenim 400 euro staj, 2. Derece ülkelere 400 euro öğrenim 500 euro staj, 1. Derece ülkelere ise 500 euro öğrenim 600 euro staj hibesi vermektedir.
Bu hibeler aylık olarak hesaplansa da öğrenim ya da stajınız gün bazında hesaplanıp toplamda elinize geçmesi gereken paranın %70 ini alabileceksiniz. %30 unu ise programı başarılı bir şekilde tamamlar ve gerekli kurallara uyarsanız geri alabileceksiniz.
Erasmus+ Öğrenci Değişim Programına Hazırsın
Her şey tamam uçak biletinizi aldınız ve artık hayalinizdeki deneyimi yaşamak için hazırsınız. Tek yapmanız gereken güler yüzlü ve kararlı bir dönem geçirmek. Bu fırsatı iyi değerlendirin ve hayatın tadını çıkartın. Erasmus+ sürecinde karşılaşacağınız bütün olumsuzluklardan koordinatörlerinizi haberdar edin ve farkında olun, farkındalık yaratın. Kültürünüzü tanıtırken yeni kültürleri tanıyın, insanların ve toplumların içine karışarak daha çok insana hitap edin, bir dünya vatandaşı olun.