KYK Bursu Hakkında Bilgiler
Makalemizin konusu KYK bursu hakkında. Öğrenciler için oldukça önemli olan KYK bursu hakkında bilgiler vereceğimiz bu makalemizin alt başlıkları, burs miktar, burs başvuru ve değerlendirme süreci gibi detaylı konular.
Kredi ve Yurtlar Kurumu yer yıl yaklaşık 150 bin yeni öğrenciye, toplamda yaklaşık 500 bin öğrenciye burs imkanı sağlıyor. Burs kontenjanına dahil olmayan öğrencilere ise öğrenim kredisi adı altında destekte bulunuyor. Bu makalemizin konusu olan KYK bursunun başvuru koşulları ve değerlendirme süreci ile ilgili detaylı bilgileri ve tecrübelerimizi paylaşacağız. Hızlı bir girişle aylık burs miktarı konusuna değinelim.
KYK bursu ne kadar?
2018/2019 eğitim öğretim yılında KYK bursu aylık 500 TL’ ye yükseltildi. Bu miktar yüksek lisans öğrencileri için 1000, doktora öğrencileri için 1500 TL oldu.
KYK burs başvuru koşulu nedir?
Aslında herhangi bir başvuru koşulu bulunmuyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve üniversite öğrencisi olmak yeterli. Bu şartları sağlıyorsanız başvuru yapmanıza bir engel yok. Ancak her başvuru yapan adaya burs tahsis edileceğinin de garantisi yok.
Başvuran adayların sosyo-ekonomik durumu çeşitli devlet kurumlarının kayıtlarından incelenir. Ailenin durumu, kardeş sayısı, annenin çalışma durumu, babanın geliri, sahip olunan mülk gibi konular araştırılarak burs verilecek öğrenciler belirlenir. Bu konuda tam olarak hangi kriterler incelenir yada hangisi daha önemlidir gibi bir bilgi KYK tarafından paylaşılmamaktadır. Ancak öncelikli olduğu açıkça ilan edilmiş grup vardır, önceliklerini resmi belgeler ile doğrulayan adaylara diğer incelemeler yapılmadan KYK bursu verilir.
KYK bursu için öncelikli olanlar kimlerdir?
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bursu almaya öncelikli olanlar listesi aşağıdaki gibi;
- Şehit çocukları, şehit bekar ise bekar kardeşi,
- Gazi çocukları, gazi bekar ise kendisi,
- Sağlık kurulu raporu ile tespit edilmiş %40 ve üzeri engeli bulunan öğrenciler,
- Anne ve babası vefat etmiş olanlar,
- Lise ve dengi öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar,
- Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,
- Belirlenen kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler,
- Üniversite sınavında ham puan bazında ilk yüze giren öğrenciler.
Burs başvuru süreci nasıl işler?
Burs başvuru süreci diğer KYK hizmetleri öncelikli olarak tamamlandıktan sonra başlar. Her yıl, üniversite yerleştirme sonuçları açıklandığında KYK yurt başvuru ve yerleştirme işlemleri yapıldıktan sonra burs başvuruları yapılır.
Burs başvurusu ne zaman yapılıyor?
KYK burs başvurusu 2017 ve 2018 yıllarında ekim ayının 15′ inde başladı ve yaklaşık 1 hafta başvuru süresi verildi. Bu süre içerisinde öğrenim bilgilerinde sorun olan adayların üniversite öğrenci işleri biriminde bu sorunlarını çözmesi beklendi. Ayrıca öncelikli öğrencilerden öncelik belgelerini KYK Burs – Kredi Dairesi’ ne göndermeleri istendi.
Burs başvurusu nereden ve nasıl yapılır?
Burs başvurusu e-devlet üzerinden yapılır. Turkiye.gov.tr adresindeki Gençlik ve Spor Bakanlığı sayfasında yer alan “Burs / Kredi Başvurusu” modülü aracılığı ile başvurular yapılır. Bu modülde öğrencinin kimlik, öğrenim, adres ve iletişim bilgileri ile ailesine ait bilgiler girilerek KYK burs başvurusu yapılır.
KYK burs sonuçları ve sonrası
Son yıllarda KYK burs sonuçları kasım ayında açıklandı ve ilk ödemeler kasım ayı içerisinde yapıldı. Ekim ve kasım ayı ödemesinin birlikte yapılması ile öğrencilerin hesaplarına toplamda 1000 TL gibi bir ücret yatırılacak.
Açıklanan sonuca göre burs almaya yada öğrenim kredisi almaya hak kazanan öğrencilerin yapması gereken son bir işlem kalıyor. Öğrenciye tahsis edilen burs yada kredinin öğrenci tarafından kabul edildiği ve onaylandığı anlamına gelen taahhütname onaylama işlemi yapılması zorunludur. Onay vermeyen öğrencilerin bu haklarından feragat ettikleri varsayılır ve ödemeleri yapılmaz.
KYK bursu hangi durumlarda kesilir?
Pek çok durumda KYK bursu kesilmektedir ve krediye dönüşmektedir. Örneğin not ortalamasının 4 üzerinden 2′ nin altına düşmesi, 100′ lük sistemde 53,33′ ün altına düşmesi başarısızlık olarak değerlendirilir. Aynı şekilde hazırlık sınıfı okuyan öğrencilerin hazırlıkta sınıfta kalmamaları gerekir. Ayrıca kesilen bursunuz otomatik olarak geri ödemeli öğrenim kredisine dönüşür. KYK bursunun kesilmesi durumunda kredi almak istemiyorsanız KYK’ ya dilekçe ile başvurabilirsiniz.
Başarısızlık durumu üniversite öğrenci işleri biriminin YÖKSİS denilen sisteme bilgilerinizi aktarması sonrası kontrol edilir. Zaman zaman bu bilgiler aktarılırken sorunlar yaşanabilir veya öğrenci YÖKSİS’ te pasif olarak kaydedilebilir. Böyle bir durum bursunuzun kesilmesine sebebiyet verirse öğrenci işleri ile görüşüp bu hatayı düzelttirebilirsiniz. Kesilen bursunuz bir sonraki ay ödenmeye devam eder.
KYK bursu hakkında soru ve cevaplar
Açık öğretim veya uzaktan eğitim öğrencileri burs alabilir mi?
Hayır, KYK bursu sadece örgün öğretim öğrencilerine tahsis edilir. Yani ikinci öğretim programlarına kayıtlı öğrenciler de burs alabilir.
Yurt dışı üniversitelerde öğrenci olanlar burs alabilir mi?
Evet alabilir. Yurt dışında üniversite okuyanlarda genel başvuru sürecinde başvuru yapılır.
Hem burs hem kredi alabilir miyim?
Hayır. KYK bursu alanlar öğrenim kredisi alamazlar.
Hem KYK bursu hemde başka bir kurumdan burs alabilir miyim?
Evet alabilir. KYK açısından bu konuda bir engel bulunmuyor. Ancak diğer kurum ve kuruluşlar KYK’ dan burs alan öğrencilere genelde burs vermezler, bunu diğer kurumun başvuru koşullarını inceleyerek öğrenebilirsiniz.
Okulum uzadı, bursum devam eder mi?
Hayır. Okulunuzun uzaması durumunda not ortalaması bakımından başarılı olsanız dahi bursunuz normal süresi sonunda kesilir.
KYK bursu hakkında paylaşacağımız bilgiler bu kadar. Eğer burada değinmediğimiz bir konuda sorunuz varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden iletebilirsiniz. Daha önce yayınladığımız genciz biz sayfası hakkında makale için linkte tıklayabilirsiniz. Ayrıca bu sayfayı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bize katkıda bulunabilirsiniz.
Merhabalar, üniversite sınavında ilk 30 ya da 100 bursunda yaş sınırı var mıdır?