KYK öğrenim kredisi hakkında bilgilerimizi bu makalede paylaştık. Geri ödemeli burs olan KYK kredisi hakkında merak edilen her şey bu sayfada.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu her yıl belirli miktarda ihtiyaç sahibi öğrenciye karşılıksız burs sağlamakta ve burs kontenjanına dahil olmayan öğrencilere de istekleri dahilinde kredi tahsis etmekte. Burs ve kredilerin başvuruları tek seferde aynı sistem üzerinden yapılmamaktadır. Bu makalemizde KYK kredisi hakkında tüm detayları bulabilirsiniz. Öğrenim kredisi nedir sorusunu cevaplayarak hızlıca başlayalım.
Öğrenim Kredisi Nedir?
Öğrenim kredisi KYK tarafından isteyen öğrencilere verilen geri ödemeli burstur. Karşılıksız burs kontenjanına dahil olmayan ancak kredi almak isteyen öğrencilere öğrenim kredisi tahsis edilir.
Öğrenim Kredisi Ne Kadar?
2018/2019 öğretim yılında yapılan zamlarla birlikte aylık KYK kredi ve burs miktarları şu şekildedir;
- Önlisans ve Lisans: 500 TL
- Yükseklisans: 1000 TL
- Doktora : 1500 TL
Öğrenim Kredisi Geri Ödemesi Hakkında
Öğrenim kredisi geri ödenmesi gereken bir borçtur. Geri ödeme tarihi öğrencinin okulunun normal süresi bittikten 2 yıl sonradır. Bu 2 yıllık sürede öğrencinin okulu uzatmış olması, askerlik görevini yapıyor olması ve SGK kayıtlı bir işi olmaması durumunda 1’er yıl ertelenebilir. Geri ödeme ile ilgili ayrıntılar hemen altta yer alıyor.
Geri Ödenecek Miktar Nasıl Hesaplanır?
Hesaplama tarihi itibariyle öğrencinin altığı toplam kredi miktarının üzerine Türkiye İstatistik Kurumu’ nun belirlemiş olduğu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE) oranında (örneğin: %10) bir miktar eklenerek geri ödenecek toplam miktar belirlenmiş olur.
Örneğin aylık 500 TL, toplamda 48 ay kredi almış bir öğrencinin Yi-ÜFE farkı eklenmemiş borcu 24000 TL, örneğin %10 Yi-ÜFE farkı eklendiğindeki nihai borcu 26400 TL olacaktır. Buradaki %10′ luk değer örnek vermek amacıyla kullanılmıştır, gerçek değer bundan az yada fazla olabilir.
Geri Ödeme Taksitleri Nasıl Hesaplanır?
Kredi geri ödeme taksitleri, hesaplanan toplam borcunuzun kredi aldığınız ay sayısına bölümü ile hesaplanır. Yukarıdaki örnekten devam ederek açıklamak gerekirse toplam borç / kredi alınan toplam ay = aylık ödeme miktarı formülünden 26400/48=550 TL aylık ödeme yapılacağı anlamına gelir.
Öğrenim Kredisi Borcu Ertelenebilir mi?
Evet. Okulun uzaması durumunda, lisans bitiminden sonra ara vermeden yüksek lisansa başlama durumunda, yüksek lisanstan sonra doktoraya başlama durumunda ve askerlik görevini yapanlar için kredi borcu ertelenebilir. Erteleme her başvurunuzda 1′ er yıl olmak üzere yapılır, dolayısıyla ertelemeye sebebiyet veren durumunuz devam ettikçe her yıl erteleme talebinde bulunmanız gerekir. Askerlik durumu dışındaki diğer durumlarda yıllık Yi-ÜFE farkı eklenir.
Öğrenim Kredisi Kesilir mi?
Öğrenim kredisi başarısızlık durumunda kesilmez. Kendi isteğinizle okuldan ayrılma, dondurma ve izin alma gibi durumlarla birlikte okuldan uzaklaştırılmanız veya çıkarılmanız durumunda kredi ödemeleri kesilir.
Ayrıca öğrencinin kesin hükümle mahkum olması, üniversitenin kapatılması, KYK yurtlarından çıkarılma durumlarında da kredi kesilir.
KYK Kredi Başvuruları Hakkında
KYK kredi ve burs başvuruları her yıl aynı dönemde başlamaktadır. Başvuru yapan öğrencilerden burs almaya hak kazananlar dışındakilere öğrenim kredisi tahsis edilmekte ve öğrenci almak isterse krediyi onaylaması gerekmektedir. Aynı anda hem kredi hem burs almak mümkün değil.
Turkiye.gov.tr adresinden Gençlik ve Spor Bakanlığı sayfasındaki Burs / Kredi Başvurusu modülü ile kredi başvurusu yapılır. Yapılan incelemeler sonucunda sonuçlar açıklanır ve öğrencinin burs mu kredi mi alacağı ilan edilir.
İlan edilen sonuçlara göre burs yada öğrenim kredisi tahsis edilen öğrenciler bu ödemeleri kabul ettiklerini beyan etmeleri gerekir. Bu işlem yine e-devlet üzerinden Burs / Kredi Taahhütname İşlemleri modülü üzerinden yapılır. Taahhütname onayı yapmayan öğrencilere kredi ödemesi yapılmaz, bu hakkından vazgeçtiği kabul edilir. Diğer bir değişle size kredi çıktıysa ve almak istemiyorsanız taahhütname onayını yapmamanız yeterlidir.
KYK kredisi hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadar. Eğer burada olmayan bir sorunuz varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden iletirseniz yanıtlamaya gayret gösteririz. Daha önce yayınladığımız KYK yurtları ve KYK bursu hakkında bilgiler veren makaleler için linklere tıklayabilirsiniz.
Ben burs başvurusu yaparken kredi kartı başvurusu da yaptım ama burs çıkmadı, kredi de almak istemiyorum o bankkartı almak zorunda mıyım?
Merhaba, konu biraz bilgimiz dışında ancak kartı kullanmak istemiyorsanız müşteri hizmetlerini arayarak iptal edilmesini isteyebilirsiniz.