Uzaktan ve Açıköğretim Okuyanlara Tavsiyeler
Günümüzde yaşam koşullarının daha zorlu olması gençlerimizi hem çalışıp hem okuma fırsatı sunan uzaktan/açıköğretim fakültelerine yöneltti. Avantajları kadar dezavantajları da olan bu sistemde başarılı olmak, kariyerimize etki etmesini sağlamak örgün öğretimdekilere göre bir hayli zor. Bu sebeple uzaktan ve açıköğretim okuyanlara tavsiyeler listemizi hazırladık.
Öğretim görevlileri ile yüz yüze iletişime geçememek, ders ortamının ciddiyetine her zaman ulaşamamak, birçok iş ilanında kriter olarak örgün öğretimin istenmesi gibi olumsuzluklar öğrencilerimizi zorluyor. Bu konuda birkaç tavsiyenin size yardımı dokunabilir.
1- Derslere sıkı çalışın
Sadece geçer not almak mezun olduğunuzda ortalamanızı düşük gösterecektir. Örgün öğretim ile olan kıyaslamada düşük ortalama sizi daha aşağı çekecektir. Notlarınızın yüksek olması olası bir mülakatta sadece okumak olsun diye değil kendinizi geliştirmek için diplomaya sahip olduğunuzu gösterecektir.
2- Ders videolarını izleyin
Sınavı geçmek için soru ağırlıklı çalışmak ve ezber yapmak bir süre sonra aklınızda hiçbir şey kalmamasına neden olur. Derslerinizin konu anlatımlı videolarını izlerseniz, sınavda çıkmasa bile okuduğunuz bölüm hakkında ana hatlarıyla da olsa bilgi sahibi olmanızı ve beklemediğiniz yerden gelen sorularda bile mantık yürütebilmenize fayda sağlar.
3- Farklı kaynaklar okuyun
Bölümünüzün ders kitaplarını çalışarak sadece sınavları geçersiniz ama o bölüm hakkında bilginiz de genel kültür seviyenizde ilerlemez. Örgün öğretimde okuyan öğrencilere öğretim görevlileri ders esnasında birçok kaynak önerisinde bulunur. Geri kalmamak için her zaman bölümünüzle ilgili temel kaynakları, güncel kitapları okumalı ve araştırmalısınız.
4- Yabancı dil öğrenin
Her alanda olduğu gibi uzaktan/açıköğretim öğrencileri için de yabancı dil hayat kurtarıcıdır. İyi yabancı dil konuşabilen, kendini geliştirmiş kişiler her sektörde tercih sebebidir.
5- Sosyal gruplara dahil olun
Öğrencilerin iş birliği içinde olduğu, üniversitelerin kapsamında olan faaliyetlerinde ekip çalışmasını esas alan gruplara dahil olmak hem size tecrübe kazandıracak hem de öz geçmişinizi öne çıkaracaktır.
Örgün öğretime kıyasla daha fazla emek gerektiren bu sistemde öne çıkmak sizin çabanıza, isteğinize ve gelişiminize bağlıdır. Unutmayın gelişmek için çabalamadığınız sürece hiçbir eğitim sistemi size yardımcı olamaz. Albert Einstein dediği gibi ”Her insanın iki eğitimi vardır: Biri başkasından aldığı, öteki ve daha önemlisi ise kendi kendine verdiğidir.” Bir önceki makalemizde AÖF Sistemine Giriş ve sistemin kullanımından bahsetmiştik, ilginizi çekebilir.