En Düşük Başarı Sırası Kriteri Nedir?
ÖSYM’ nin YKS sonuçlarına göre tercih edilebilecek en az 4 yıllık lisans programlarına getirdiği en düşük başarı sırası kriteri nedir? Bilindiği üzere AYT sonucunda 180 ve üzeri puan alan adaylar tercih kılavuzundaki tablo 4’ teki lisans programlarını tercih edebilecekler. Ancak mühendislik, öğretmenlik, hukuk, tıp ve mimarlık alanlarındaki programlara tercih için en düşük başarı koşulu getirildi.
En Düşük Başarı Sırası
ÖSYM tercih kılavuzunda tablo 1B’ de yer alan hukuk, mühendislik, tıp, öğretmenlik alanları başvurabilmek için gerekli en düşük başarı sırası kriteri şartıdır. Bu kriter yükseköğretimdeki kaliteyi korumak amacıyla getirilmiştir.
Güncelleme
YÖK bu yıl tercihlerde uygulanacak olan en düşük başarı sırası kriterini öğrenciler lehine genişletildiğini duyurdu. İçeriğimiz 2018 başarı sırası kriterine göre güncellendi.
*: Orman. Ziraat. Su Ürünleri Fakülteleri programlan ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programlan hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil
**: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil
Hukuk Fakültesi
YKS’ de EA puanına göre öğrenci alan hukuk fakültelerine başvuru için en düşük başarı sırası 190 bininci sıradır. (eski:150.000)
Mimarlık Fakültesi
Sayısal puan türüne göre öğrenci alan mimarlık programlarını tercih edebilecek en düşük başarı sırası 250 bindir.(eski:200.000)
Mühendislik
Orman, ziraat ve su ürünleri fakültelerinin programları ile ağaç işleri endüstri mühendisliği programları haricindeki tüm mühendislik programları için başarı sırası en düşük 300 bindir. (eski:240.000)
Öğretmenlik
Eğitim fakültelerinin öğretmenlik programlarında yerleştirme işlemlerinde kriter sayılan en düşük başarı sırası 300 bindir. (eski:240.000)
Tıp Fakültesi
Tıp programlarına yerleştirmede kriter sayılan en düşük sıra 50 bindir. (eski:40.000)
2019-YKS’den itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 240 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.
Adayların tercih yaparken bu kriterleri göz önünde bulundurmaları yararlarına olacaktır. Konu ile ilgili en güncel bilgiler için ÖSYM’ nin resmi internet sitesini ve tercih kılavuzunu incelemenizi tavsiye ederiz.