DGS Puan Hesaplama

Bu sayfadan DGS puan hesaplama robotunu kullanarak SAY, SÖZ ve EA türünden DGS puanlarınızı hesaplayabilirsiniz. Ayrıca önlisans mezuniyet notunuz ile yerleştirmede kullanılacak en doğru dikey geçiş sınav puanınızı öğrenebilirsiniz.

DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Dikey Geçiş Sınav puanı hesaplanırken öncelikle her testteki netleriniz hesaplanır. Her test kendi içinde olmak üzere yanlış sayısının 1/4’ü doğru sayısından çıkarılarak o teste ait net sayısı belirlenir. Netler ortalaması 50 standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Bu standart puanlar hesaplanırken sınava giren tüm öğrencilerin ilgili teste ait standart sapmaları ve test ortalaması da kullanılır.

Standart puan önceden belirlenmiş olan her testin ilgili puan türüne etki katsayısı çarpılır ve önlisans başarı puanı ile toplanarak DGS yerleştirme puanları hesaplanır.

Önlisans Başarı Puanı Nedir?

Önlisans başarı puanı önlisans diploma notunuzun 100’lik sistemdeki karşılığı olan (50-10 arası) notunuzun 0.8 ile çarpımıdır. Böylece en düşük 40 en yüksek 80 olacak şekilde mezuniyet notunuzun karşılığı belirlenmiş olur. Örneğin önlisans mezuniyet notu 3.0 olan bir adayın 100’lik sistemdeki not karşılığı 76.66′ dır. 76.66 sayısı 0.8 kat sayı ile çarpılarak 61,328 olarak işleme alınır.

Bu puan yerleştirme puanınız hesaplanırken önceden belirlenmiş olan bir kat sayı ile daha çarpılır. Bu sabit katsayı 0.6′ dır. Ancak eğer aday önceki yıl DGS ile bir programa yerleştiyse bu sabit 0.45 olarak hesaplanır ve puanı kırılmış olur. Önlisans mezuniyet notu 3.0 olan adayın, diploma notunun yerleştirme puanına katkısı aşağıda gösterilmiştir.

Yerleşmediyse: (76.66 X 0.8) X 0.6 = 36,7968
Yerleştiyse : (76.66 X 0.8) X 0.45 = 27,5976

DGS Puan Türleri Nelerdir?

DGS Puan Türleri ve Katsayıları
DGS Puan Türleri ve Katsayıları

DGS puan türleri SAY, SÖZ ve EA olmak üzere 3 tanedir. Bu puan türleri hesaplanırken yukarıdaki tabloda yer alan katsayılardan yararlanılır. Bu tabloda ilgili testten ede edilen standart puanın ilgili puan türüne etki oranı gösterilmiştir. DGS puan hesaplama ile ilgili daha fazla bilgi için başvuru kılavuzunu inceleyebilirsiniz. Ayrıca tüm üniversite ve bölümlerin güncel puanlarını görmek için DGS taban puanları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

DGS puan hesaplama sistemi ile ilgili görüşlerinizi yorum olarak iletebilirsiniz. Lütfen bu sayfayı sosyal medyada paylaşınız.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.